Rosenrummet


På Westerby Gård har man i alla tider levt med naturen som närmaste granne. Havet, skogen, åkrarna och trädgården har haft stor betydelse för livet på gården. I trädgården nedanför karaktärshuset växer rosor, pioner och prästkragar bland äppel- och päronträden. Trädgården visar sin vackraste sida på försommaren då allting står i blom och äppelblommorna skvallrar om en god skörd. I det här rummet har vi försökt ta in en liten bit av trädgården för att förvara här året om. Rummet bjuder till vila i en skön säng mitt bland blommor och blader.

Drängkammaren


Drängen Valter jobbade på Westerby Gård under tidigt 1900-tal. Valters arbetsdag började då tuppen gol och i säng kom han först då dagens alla uppgifter var gjorda. Han arbetade mest med jordbruket men utförde även andra grövre sysslor på gården och i skogen. Hans främsta hjälpreda och vän var hästen Lasse, de arbetade varje dag sida vid sida. Inredningen i det här rummet är inspirerad av Valter och vi tror att det är ungefär så här han skulle välja att ha det. Ett lugnt rum att slappna av i efter en lång dag.

Kaptenens rum


Lågnäsviken var redan tidigt en central plats för den såkallade bondeseglationen i Ingå. Många unga män från trakten mönstrade på och fick sitt första jobb på någon skuta som stod för ankar nere i viken. En av dem var Vilhelm Wikström som på den tiden var bonde på Westerby. Då han i början på 1850-talet kom hem till Westerby efter någon av sina långa resor, hade han med sig ritningar på ett stort hus i sveitserstil. Huset blev klart år 1857 och står fortfarande idag kvar som karaktärshus på Westerby. Det här rummet har fått sin inspiration från Vilhelm Wikström och från hans liv ute till havs.

Pigkammaren


Pigan Tyyne arbetade på gården under tidigt 1900-tal. Hon arbetade med varierande arbetsuppgifter såväl inomhus, ute på gården och i ladugården. Tyynes arbetsdag började i ottan och till sängs gick hon då alla sysslor var gjorda. Hon jobbade noggrant och var en verklig tillgång för alla på gården eftersom hon med sitt goda humör såg till att sprida glädje och arbetsvilja runt omkring sig. Tyyne tyckte om att ha det ombonat och vackert omkring sig. Det här rummet är inrett i den bondromantiska inredningsstil som Tyyne tyckte så mycket om, här skall det vara skönt att sätta ner sig och drömma sig bort för en stund.

Gustavianska rummet


Den gustavianska tiden i Sverige, mellan 1772 och 1809, resulterade i en egen inredningsstil, den gustavianska stilen. Denna stil influerade även gårdarna i sydvästra Finland. På det närliggande Svartå slott återfinns även den gustavianska stilen i all sin prakt. Den kännspaka gustavianska stilen har även fungerat som inspirationskälla för det här rummet.

Gästkammaren


Kungsvägen är en vägsträcka som sträcker sig genom södra Finland från Åbo till Viborg. Sedan 1300-talet har vägen använts av kungar och deras kurirer, biskopar, borgare, konstnärer och arméer. Färden längs kungsvägen tog lång tid och då kvällen kom tog sällskapen ofta in på olika värdshus, bondgårdar och gästgiverier längs med vägen. Det här rummet och dess karaktär har inspirerats av kungsvägen och de människor som reste längs med den. I det här rummet får man en god nattsömn oberoende av om man är en kung på genomresa eller en trött mötesgäst som söker vila efter dagen.

Faster Sofies rum


Faster Sofie som var bosatt inne i Helsingfors kom nu och då ut till Westerby för att få njuta av den friska luften och för att umgås med människorna på gården. Då hon kom på besök ut till gården hade hon alltid med sig presenter från stan. En ofta återkommande gåva var färska bananer som ute på landsbygden ansågs vara mycket exotiska. Faster Sofie var alltid en mycket välkommen gäst och man såg fram emot hennes besök. Då hon vistades på gården ägnade hon sig nu och då åt att måla tavlor. Ett av hennes skapelser hänger fortfarande kvar på väggen i det här rummet. Rummet är inrett i faster Sofies anda. Ett mysigt rum att trivas i och gång på gång känna sig lika välkommen till.

Skrivkammaren


I skrivkammaren satt husbonden och antecknade uppgifter om bland annat regnmängd, naturfenomen, väder och vind. Dessa anteckningar gjordes kontinuerligt för att gårdsfolket enklare skulle kunna förutspå väderleken och utifrån det planera exempelvis sådden och skörden. Med gården under uppsikt kan man i det här rummet sätta sig ner vid skrivbordet, precis som husbonden, och fundera på väder, vind och livets gång.

Trädgårdsrummet


Köket på en lantgård är husets hjärta, där samlas alla för att umgås och för att mätta magarna. Även på Westerby Gård har köket alltid varit gårdens mittpunkt. För att kunna tillreda läcker mat behöver man fina råvaror helst från den egna trädgården. Trädgården och skötseln av den har således alltid varit vital för gården och människorna som bott här. Det här rummet är inspirerat av grönskorna som under sommarhalvåret dominerar trädgården på Westerby. I det här rummet kan man luta sig tillbaka och i lugn och ro planera kommande säsongers grödor.